torstai 23. kesäkuuta 2016

Tallennetaan Slackiin?

Minun digiaskeleeni ovat alkaneet kauan ennen työväenopistoon tuloa ja kulkeneet kivisiä polkuja. Olen ottanut uusia ohjelmia käyttöön lukuisia kertoja, ja lähes aina olen tehnyt sen yrityksen ja erehdyksen kautta. Se on tehokasta oppimista, sillä virheet auttavat kummasti muistamaan - mitä pahemmin on sattunut, sitä paremmin se on syöpynyt muistin syövereihin.

Uusiin ohjelmiin perehtymiseen ei aina ole liiemmälti aikaa, sen saatoimme jälleen kerran kokea. Viime viikot ovat työväenopistossa olleet hektisiä, kun syksyn kurssiesitettä on saatettu painokuntoon. Esite taitetaan opistolla taitto-ohjelmalla, jonka jälkeen se lähetetään sähköisesti painofirmaan. Taittajan muistissa on kuitenkin vielä nekin ajat, jolloin työväenopistosta ajettiin useampi tunti painopaikkaan tarkistamaan vedosta ja eksyttiin matkalla. Sähköisellä asioinnilla aikaa säästyy ja muutoksia voi tehdä helposti useampaankin kertaan, sillä sähköiset versiot liikkuvat helposti organisaatioiden välillä.

Myös työväenopiston toinen painatukseen menevä materiaali oli saatava valmiiksi ja taittajalle ennen juhannusta. Kyseessä oli kuitenkin sen verran pieni tuotos, ettei sen kanssa pidetty kiirettä. Vasta alkuviikosta avattiin asiaan liittyvä sähköpostikin tarkempaa tutkimista varten: "Aineistot on talletettava Slackiin juhannukseen mennessä." Ja toisessa sähköpostissa vielä tarkennus: "Materiaalit omaan kansioon Channelsin alta." Siis mihin? Emme olleet työväenopistossa ennen törmänneet koko ohjelmaan,

Mikäpä siinä sitten, googlettamallahan asiat nykyisin selviävät. Tämän sovelluksen osalta suomenkielisiä tekstejä ei kovin paljoa löytynyt. Janne Jääskeläinen kehui Slackia maasta taivaaseen: "Slack on nyt kuuminta hottia, viileintä hippiä ja parasta sitten viipaloidun näkkileivän." ja "Yksinkertaisuudessaan Slack on kuin Skype steroideilla." Anna Söderlund taas kuvaa Slackia työkäyttöön tarkoitetuksi WhatsAppiksi. Muutamien muidenkin kerrottujen kokemusten mukaan sisäinen sähköposti voisi vähitellen jäädä organisaation sisällä historiaan. Ei kuulostanut yhtään hullummalta ajatukselta, kun yhdellä sun toisella meistä posti tahtoo täyttyä tämän tästä. Tosin Senja Larsen, joka niin ikään suitsuttaa Slackiä, päättää tekstinsä lauseeseen: "Sähköposti saattaa olla Internetin torakka, joka sinnittelee hamaan loppuun asti."

Slack on siis organisaatioviestintään luotu pilvipohjainen tiimityötila ja pikaviestipalvelu. Se toimii yhteen muutamien muidenkin sovellusten kanssa, kuten Google Drive ja Dropbox. Sovelluksen käyttöönotto oli todella helppoa, vaikka suomenkielisiä käyttöohjeita ei nopeasti selattuna löytynytkään, ja englanninkielisetkin ohjeet etsin vasta tänään. SlackBot auttoi reitille, ja loppu sujuikin leikiten. Taitettavan materiaalin tallettaminen työväenopistolle nimetylle keskustelukanavalle oli kiitettävän yksinkertaista. Talletettaviin kuviin ja tekstitiedostoihin sai lisättyä ohjeistustekstiä viestinä, joka näkyi kuvan yhteydessä. Yksityisen viestin lähettäminen onnistui siinä missä pikaviestintä millä muullakin ohjelmalla.

Slackiin voi luoda avoimia ja yksityisiä keskustelukanavia, joihin voi kutsua myös ulkopuolisia käyttäjiä. Siksi sovelluksen käyttö työväenopiston kaltaisessa, pääasiassa sivutoimisista työntekijöistä koostuvassa työyhteisössä, voisi antaa uudenlaisia sähköisiä mahdollisuuksia mm. kurssisuunnittelussa. Ehkä se soveltuisi Digi Top -hankkeemme eri osa-alueiden käsittelyfoorumiksi? Vai korvaisiko se peräti juuri perustamamme Google+ yhteisön? Niin pitkällä emme vielä ole, että tästä asiasta juurikaan tietäisimme, mutta olemme viestintäsihteerin kanssa päättäneet perehtyä asiaan tarkemmin. Mutta sitä ennen on aika viettää kesäloma: elokuussa taas astutaan pitkin digimaailman polkuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti