lauantai 18. kesäkuuta 2016

Tietoturvallisuudessa on kyse valinnoista

Oppilaitoksen ydintehtävä on tuottaa laadukasta opetusta. Siksi oppilaitoksen kehittämishankkeissa on useimmiten kyse pedagogisen toiminnan kehittämisestä. Työväenopistossa pedagogisen toiminnan lisäksi tarkastellaan hallintoa ja asiakaspalvelua. Digitalisaation näkökulmasta hallinnossa on vielä paljon tekemistä, esimerkiksi toimimme sähköisessä ilmoittautumisympäristössä, mutta arkistointisääntömme tuntee vain paperisen arkistoinnin. Molemmat arkistointitavat nostattavat kysymyksiä tietoturvallisuuden näkökulmasta myös talletettavan tiedon oikeutuksesta.


Ilmoittautuessaan kurssille opiskelijan on ilmoitettava nimensä, sosiaaliturvatunnuksensa ja kaikki yhteystietonsa - myös sähköpostiosoite - mikäli haluaa vahvistusviestin ilmoittautumisestaan. Aina silloin tällöin joku puhelinilmoittautuja asettaa näiden tietojen kysymisen kyseenalaiseksi. Kyse on kuitenkin asiakkaan identifioimisesta maksulliselle kurssille ilmoittautuessa, ja siten tietojen kerääminen on sallittua.

Sen sijaan henkilö- ja yhteystietojen jakamista Somessa kannattaa harkita. Joskus kurssimaksusta reklamoidessaan asiakas kiistää ilmoittautumisensa. Silloin jää pohtimaan, voisiko asia olla niin, olisiko kyse identiteettivarkaudesta. Olemme kukin itse vastuussa tietojemme käytöstä, siksi kannattaa olla tarkkana.

Identiteettivarkauksilta suojautumisen lisäksi netin käytön turvallinen käyttö tulisi olla muutenkin kirkkaana mielessämme. Minna Alasuutarin tutkimuksen mukaan vasta henkilökohtainen pettymys opettaa. Miksi meille onkin niin vaikeaa noudattaa varovaisuutta etukäteen? Tietoa on hyvin tarjolla, esimerkiksi Tampereen kaupungin työntekijöiltä odotetaan vähintään henkilöstölle laaditun tietoturvallisuuden peruskurssin käymistä. Tietoturvallisuuteen perehtyminen kuuluu myös työväenopiston Digi Top -hankkeeseen. Mitä sillä tiedolla teemme, ja noudatammeko ohjeistuksia, päättää jokainen itse.

Vaikka emme itse laittaisikaan yksityisyyttämme julkiseksi, luvan julkaisemisesta voi antaa jollekin toiselle. Perjantain uutisissa kerrottiin, kuinka kauppias Ville Meronen sai koululaisten näpistelyt kuriin uhkaamalla Somella:"Näpistämällä tai varastamalla hyväksyt että kuvasi/videomateriaali tapahtumasta julkaistaan sosiaalisessa mediassa ja muissa mahdollisissa julkaisuissa." Valinta jää asiakkaalle, tässäkin tapauksessa. Toimisikohan sama Sampolassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti