perjantai 9. syyskuuta 2016

Opetusta verkkoon

Tänä syksynä työväenopiston tavoitteena on saada digihankkeelle selkeät suuntaviivat ensi vuoden kokeiluja varten. On siis aika ryhtyä paloittelemaan norsua. Tuntuu hyvältä aloittaa se tarkastelemalla mitä muualla on tehty.

Joissakin opistoissa on tartuttu jo molemmin käsin kiinni verkkoon. Mäntsälän kansalaisopisto näytti tietä hallinnon puolella siirtämällä ensimmäisenä opistona kurssihallintajärjestelmänsä verkkoon. Kyseinen HelleWi-kurssihallintajärjestelmää on nykyisin suosituin kansalaisopistojen käytössä oleva järjestelmä, jonka kautta sadat tuhannet opiskelijat varaavat paikkansa kursseille ympäri Suomea. HelleWin mahdollisuuksia mekin pyrimme hyödyntämään entistä enemmän: sähköinen päiväkirja ja sen mobiili versio, sähköiset arviointilomakkeet, taloushallinnollisten liittymien käyttö, siirtotiedostot jne.

Myös verkko-opetus ja etäluentojen järjestäminen ovat kansalaisopintojen koulutustoimijan íntresseissä. Esimerkiksi Omniaan kuuluvassa Espoon työväenopistossa on viety verkkokurssien toteuttamista eteenpäin määrittelemällä tietty tuntimäärä käytettäväksi vain online- ja verkkokurssien käyttöön. Niin ikään monissa muissa kansalaisopistoissa opetetaan eri aineita lukuisilla verkkokursseilla. HelleWi-opistojen Linnunradalta löytyykin satoja verkkokursseja, jo pelkästään 250 km:n säteellä Tampereesta on 203 verkkokurssia. Tampereen seudun työväenopisto toteuttaa niistä kaksi.

Myös yleisluentojen verkkovälitteisyys on tullut jäädäkseen. Turun suomenkielinen työväenopisto on tarjonnut osaa luennoistaan etälähetyksinä keväästä 2015 alkaen. Muun muassa muut oppilaitokset voivat tilata heiltä luentoja näytettäviksi. Monissa muissa kansalaisopistoissa on tarjolla verkkoluentoja yksityisille oppilaillekin joko ilmaiseksi tai maksua vastaan.

Verkkoon siirtymisen myötä vapaan sivistystyön tavoitettavuus paranee. Opiston sijainnilla ei ole enää merkitystä, jos opintoihin osallistutaan pelkästään verkossa. Toisaalta muutaman illan voi ehkä matkustaakin parin tunnin päähän, jos muu osuus kurssista on verkossa. Lisäksi heille, jotka arvostavat fyysistä läsnäoloa, on tarjolla kursseja suhteellisen lähellä, ja ehkä he hyödyntävät verkossa olevaa materiaalia kertaamiseen ja itseopiskeluun. Mahdollisuuksia on monia, kunhan opistoilla on tahtoa, kykyä ja resursseja lähteä mukaan yhteiseen virtuaaliseen kansalaisopistoon.                        


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti