sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Digitaalisuus on tärkeä kansalaistaito

Tilastokeskuksen mukaan yli puoli miljoonaa suomalaista ei käytä Internetiä. Suurin osa heistä on yli 65-vuotiaita. Tämän lisäksi yli 300 000 suomalaisella ei ole verkkopankkitunnuksia tai muita sähköisen tunnistautumisen välineitä.

Digitaidot ovat nykyajan kansalaistaitoja. Ilman niitä täysi kansalaisuus vaikeutuu, sillä yhä useammat palvelut alkavat olla verkossa: pankki, veroilmoitus, lääkereseptien uusiminen... Miten siis saamme saatettua ikäihmiset Digimatkalle?

Tohtori Noora Talsin mielestä ikäihmiset eivät tiedä netin, mobiililaitteiden ja somen mahdollisuuksia, eivätkä siksi ole kiinnostuneita niistä. Kuitenkin Internet voi parantaa ikäihmisten elämänlaatua merkittävästi. Senioritkin pitävät mielellään yhteyttä kuvapuhelimella, seuraavat ystävien ja sukulaisten postauksia, pelaavat älypään tyyppisiä pelejä, etsivät harrastusvinkkejä jne. hyötykäyttöön ohella.


                                    Kuva: Anni Nykäsen näkemys mummosta digimaailmassa


Yksi resepti on sama, kuin minkä tahansa muun uuden asian opettelussa: opetellaan ensin se, mikä tuntuu mukavimmalta ja/tai helpoimmalta. Ikäihmisten mediakasvatus lähtee laitteiden käytön opetuksesta. Älypuhelin, tabletti vai perinteinen tietokone, mikä tuntuu itsestä parhaalta? Sujuva käyttö edellyttää aina työtä ja paneutumista, sillä vain harjoitus tekee mestarin. Mutta alkuun voi päästä helpostikin, kuten monilla kursseillamme opiskelijat ovat huomanneet. Pienet askeleet riittävät.

Usein matkalle lähtöä helpottaa, jos mukana on rinnallakulkija. Siksi yksityiset, vapaaehtoiset henkilöt ovat lähteneet kampanjoimaan digitaalisen lukutaidon puolesta teemalla: Vie vanhus nettiin Haastankin sinut lähtemään mukaan, digitaalinen lukutaito on kaikkien oikeus.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti