perjantai 24. helmikuuta 2017

Lähetys suorana nettiin

Jokohan työväenopiston luennoitsijoistakin tulee Youtube-julkkiksia? Vaikka eihän pelkkä lähetyksen maailmanlaajuinen seuraamismahdollisuus tarkoita sitä, että seuraajaluvut hyppäisivät pilviin. Eikä se ole tarkoituskaan. Nykytekniikalla voimme kuitenkin toteuttaa uudella tavalla Laissa määriteltyä tehtäväämme tukea aktiivista kansalaisuutta sekä tarjota mahdollisuuksia omaehtoiselle oppimiselle ja kansalaisvalmiuksien kehittämiselle. Puhumattakaan kaupungin strategisista tavoitteista, joihin en nytkään voi olla viittaamatta.


Teknisten asioiden parissa projektissamme työskentelevä Jaakko Pimperi pisti tuulemaan. Sen seurauksena sekä auditoriossamme että juhlasalissamme on vempaimet, ohjelmat ja lisenssit valmiina työväenopiston luentojen ja tapahtumien livestriimaukseen eli suoraan lähetykseen netissä. Se on pieni askel Tampereenkin mittakaavassa, mutta suuri askel työväenopiston toiminnassa.

Keskiviikkona pääsin testaamaan suoraa testilähetystä Sampolan hienosta juhlasalista etäkatsojan näkökulmasta, ja hyvin tuntui toimivan. Sen lisäksi saimme torstaina käyttöömme muutaman lisenssin Adobe Connect -ohjelmaan, joka soveltuu paremmin etenkin kurssien verkko-opetukseen. Niitäkin ehdimme jo hieman testata.

Vaikka luennot ovat jo avointen ovien tilaisuuksia, on niiden siirtäminen nettiin kaiken kansan nähtäväksi jotain aivan muuta, vaikka monille ihmisille kännykällä tapahtuva striimaus onkin jo arkipäivää. Jos yleisöä on mukana sekä paikan päällä että etäyhteydellä, se asettaa tavallista enemmän haasteita sekä luennoitsijalle että luennon organisointiin - erityisesti jos halutaan, että myös etäyhteydessä olevat pääsevät osallistumaan keskusteluun.

Keskustelun laajentaminen antaa opettajille ja luennoitsijoille entistä suuremmat mahdollisuudet kehittää ja ehkä myös haastaa itseään. "Verkkoyleisö on paikallaolijoita vaativampi, osallistuvampi – ja ehkä myös kärkkäämpi", sanoo mm. Tero Numminen. Mutta kyse on myös organisaation oppimiskyvystä. Pasanen listaa viisi asiaa, jotka suora lähetys opettaa jokaiselle organisaatiolle. Millainen on työväenopiston oppimiskyky esimerkiksi mainittujen asioiden suhteen? Siitä saamme ensimmäiset maistiaiset, kun teemme pilottilähetyksen yhdestä Tampere tutuksi -luentosarjan luennosta 21.3.2017. Lähetyksen nettiosoite kerrotaan myöhemmin Facebook- ja kotisivuillamme.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti