lauantai 10. joulukuuta 2016

Some on osa arkea?

Työväenopistossa etsittiin joulukuun alussa kolmea määräaikaista työntekijää rakentamaan digitaalista polkua ja helpottamaan muiden taivallusta. Olemme kulkeneet Susannan kanssa suunnittelu- ja kartoitusvaiheemme päätökseen, ja vuoden vaihteessa hän jatkaa matkaansa toisessa oppilaitoksessa. Onnea matkaan.

Projektityötä pedagogisten työntekijöidemme kanssa jatkaa Irma. Tekniikkaan perehtymisessä ja erilaisten sovellusten ja ohjelmien käyttöönotossa saamme avuksemme Jaakon. He ovat molemmat toimineet meillä aiemminkin ja tuntevat talon. Sen sijaan Sofia, joka työstää kanssamme erityisesti kuvallista viestintää sekä somen ja verkon hyödyntämistä viestinnässä ja markkinoinnissa, tulee täysin ulkopuolelta.

Työntekijävalintoja käsiteltäessä työväenopistossa on keskusteltu muun muassa siitä, missä määrin työväenopiston tulisi olla sosiaalisessa mediassa tai verkossa ylipäänsä. Lain mukaan vapaassa sivistystyössä korostuvat omaehtoinen oppiminen, yhteisöllisyys ja osallisuus. Some on yksi mahdollisuus toteuttaa lain määrittämiä periaatteita. Esimerkiksi Kari Hintikan mukaan toiminta sosiaalisessa mediassa tuottaa lisää sosiaalisuutta, verkottumista ja yhteisöllisyyttä. Työväenopiston kannalta on merkittävää, että sosiaalisen median työvälineitä voidaan käyttää sekä yksilöä että joukkoa painottaen esimerkiksi opetuksessa.

Wikipediassa on todettu, että sosiaalisen median välineitä syntyy ja kuolee päivittäin. Sivustolle on listattu lähes viisikymmentä ja Tuija Aallon listauksella yli kaksisataa somepalvelua. Jokainen organisaatio käyttää sosiaalista mediaa omalla tavallaan ja joutuu punnitsemaan mihin niistä kannattaa lähteä mukaan. Totuushan on, ettei aika riitä millään kaikkeen. Siksi on hyvä käyttää aikaa ja harkita tarkkaan mihin panostaa ja kenen työtehtäviin valitun somen ylläpitäminen määritellään.


Vai olisiko jo aika todeta, että Some on osa kaikkien työtä? Susanna Rantanen kirjoittaa blogissaan soman arkipäiväistymisestä. Työpaikoilla henkilökunta kutsutaan mukaan some-talkoisiin parantamaan kattavuutta: työntekijälähettilyys integroituu kiinteästi osaksi tekemisen arkea, ja työnkuviin kuuluu automaattisesti läsnäolo sosiaalisessa mediassa firman piikkiin.

Firman piikkiin tai ei. Asian voi nähdä niinkin, että omaehtoinen näkyvyys ja opettajan tunnettuus voisi edesauttaa joidenkin kurssien toteutumista ja poikia lisää töitä. Työväenopisto on organisaationa mukana vain muutamassa sosiaalisen median palvelussa. Organisaatiolla ei ole resursseja tai edes tarvittavaa materiaalia kurssikohtaiseen kuvallista viestintään painottavaan Some-tiedottamiseen.  Mutta jos laskisimme kaikki ne yhteydet, joita työntekijöillämme on tai voisi olla, toiminnan vieminen lähemmäs ihmistä ottaisi aimo harppauksen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti